
اتصال به سرور ابری لینوکس یکی از مهم ترین مشکلاتی است که کاربران سرور با آن مواجه هستند. واضح است که برای استفاده از سرور باید در مرحله اول به آن متصل شوید. اما نحوه انجام این کار ممکن است کمی مشکل باشد. به خصوص زمانی که کار با سرور را تازه شروع کرده اید. به همین منظور در این مقاله از وبلاگ پارس پاک قصد داریم نحوه اتصال به سرور ابری لینوکس برای هر دو سیستم عامل لینوکس و ویندوز را به صورت مرحله به مرحله توضیح دهیم. پس تا انتها همراه ما باشید.
روش های مختلف برای اتصال به سرور ابری لینوکس
راه های زیادی برای اتصال از راه دور به کامپیوتر یا سرور وجود دارد. اما در بین آنها دو روش محبوب تر از بقیه هستند:
- استفاده از Secure Shell (SSH) برای سیستم عامل های مبتنی بر لینوکس
- استفاده از پروتکل از راه دور دسکتاپ (RDP) برای سیستم عامل های مبتنی بر ویندوز
برای استفاده از این دو نوع پروتکل روش های مختلفی وجود دارد که یکی از آنها استفاده از نرم افزارهای کاربردی برای این منظور است. با استفاده از این نرم افزارها می توانید به سرور خود دسترسی داشته باشید و تنظیمات آن را مدیریت کنید، فایل های مورد نظر را بین سرور و سیستم خود جابجا کنید و به طور کلی با اتصال به سرور لینوکس ابری خود تمامی کارهای لازم را بر روی سرور خود انجام دهید.
پیش نیازهای اتصال به سرور ابری لینوکس
برای اینکه بتوانید به سرور لینوکس ابری خود متصل شوید، باید چندین نکته را رعایت کنید:
- سرور باید فعال و بیکار باشد.
- سرور باید به اینترنت دسترسی داشته باشد.
- برنامه های سرور و کلاینت باید روی سیستم و سرور نصب شوند.
- آدرس IP سرور نکته دیگری است که برای اتصال به سرور ابری لینوکس باید بدانید.
- برای دسترسی به سرور باید مجوزهای لازم را داشته باشید.
- فایروال نصب شده روی سرور باید به گونه ای پیکربندی شود که اجازه دسترسی را بدهد.
آشنایی با پروتکل SSH
بیایید قبل از بررسی نحوه اتصال به سرور ابری لینوکس، SSH را بررسی کنیم. SSH مخفف Secure Socket Shell است. با استفاده از این پروتکل قادر خواهید بود با استفاده از رابط متنی به کامپیوتر یا سرور خود از راه دور متصل شوید و کارهای مورد نظر خود را بر روی سرور انجام دهید. مدیران شبکه و توسعه دهندگان Back-end و افرادی که به مدیریت کامپیوتر از راه دور بسیار ایمن نیاز دارند بیشتر از این پروتکل استفاده می کنند.
SSH چگونه کار می کند؟
برای ایجاد یک اتصال SSH، به دو جزء نیاز دارید: یک جزء سمت مشتری و یک جزء سمت سرور. مؤلفه سمت سرویس گیرنده نرم افزاری است که باید روی رایانه خود نصب کنید. در واقع تمامی مراحل اتصال به سرور ابری لینوکس با استفاده از این نرم افزار انجام خواهد شد. در یک توضیح کلی، کلاینت از اطلاعات میزبانی که می تواند از راه دور به آن دسترسی داشته باشد برای اتصال به سرور ابری با سیستم عامل لینوکس استفاده می کند و در صورت احراز هویت، یک اتصال رمزگذاری شده برقرار می کند.
در سمت سرور، کامپوننتی به نام SSH Daemon وجود دارد که دائماً روی یک پورت TCP/IP با یک شماره خاص گوش می دهد. این پورت فقط برای ارسال درخواست های اتصال از سمت مشتری استفاده می شود. روش کار به این صورت است که وقتی یک کلاینت درخواست اتصال خود را به سرور ابری لینوکس ارسال می کند، Daemon SSH با پروتکل های خاصی که استفاده می کند به آن درخواست پاسخ می دهد و هم کلاینت و هم سرور اعتبارنامه ها را مبادله می کنند. حال اگر این داده ها تایید شده و اعتبار لازم را داشته باشد، اتصال به سرور ابری با سیستم عامل لینوکس انجام می شود.
هر آنچه را که باید در مورد SSH و OpenSSH بدانید در مقاله زیر بخوانید.
SSH و OpenSSH چیست؟
آموزش نحوه اتصال به سرور ابری لینوکس
برای اتصال به سرور ابری لینوکس، معمولاً باید تنظیمات سرور و تنظیمات مشتری را انجام دهید. در زیر به طور کامل نحوه انجام این کار را توضیح خواهیم داد. به یاد داشته باشید که این آموزش و دستورات ذکر شده در آن بر روی سرور با استفاده از سیستم عامل اوبونتو 18.04 تنظیم شده است. نکته دیگر اینکه در این آموزش از یک کاربر معمولی به نام mihail استفاده کردیم و اکانت روت به صورت پیش فرض غیرفعال است.
تنظیمات سمت سرور
اولین قدم برای اتصال به سرور ابری لینوکس، نصب بسته OpenSSH بر روی سرور است. برای این کار می توانید از دستور زیر استفاده کنید:
sudo apt install openssh-server
پس از صدور این دستور، صفحه ای مشابه تصویر زیر مشاهده خواهید کرد:

پس از نصب بسته، از فعال بودن سرویس مطمئن شوید. این کار را می توان با استفاده از دستور زیر انجام داد:
systemctl status sshd
پس از وارد کردن این دستور، اطلاعاتی مشابه تصویر زیر به شما نمایش داده می شود:

همانطور که در تصویر مشخص است اگر کلمه Active (Running) در صفحه اطلاعات درج شده باشد به معنی فعال بودن سرویس است.
همچنین می توانید آن را غیرفعال کنید تا فایروال اتصال برقرار شده را مسدود نکند. این باعث می شود که اعمال تنظیمات و پیکربندی فایروال غیر ضروری باشد. برای این کار از دستور زیر در ترمینال استفاده کنید:
sudo ufw disable

با این تنظیمات ساده می توانید به راحتی به سرور ابری لینوکس متصل شوید. توجه داشته باشید که تنظیمات پیش فرض سرور اجازه می دهد تا از طریق پورت شماره 22 و با احراز هویت رمز عبور به آن متصل شوید. بنابراین برای اتصال به سرور با سیستم عامل لینوکس به تنظیمات دیگری نیاز نخواهید داشت.
سرور ابری چیست و چگونه کار می کند؟ سرور ابری چه ویژگی هایی دارد و چه تفاوتی با سرور مجازی و اختصاصی دارد؟ در مقاله زیر بخوانید.
سرور ابری چیست؟
روش 1: با سیستم عامل لینوکس به سرور ابری لینوکس متصل شوید
در مرحله بعد باید از طریق SSH به سرور خود متصل شوید. در این قسمت، سیستم عامل مورد استفاده مشتری را لینوکس فرض می کنیم. به عنوان یک قاعده کلی، OpenSSH به طور پیش فرض روی کلاینت های لینوکس نصب می شود. بنابراین، نیازی به تنظیمات و پیکربندی اضافی در سمت مشتری نخواهید داشت.
اتصال به سرور ابری لینوکس را می توان با استفاده از ترمینال با استفاده از دستور SSH انجام داد. پارامترهای استفاده شده در این دستور شامل نام کاربری تعریف شده روی سرور، رمز عبور و آدرس IP سرور خواهد بود. به عنوان مثال، اگر نام کاربری شما mihail است، می توانید از دستور زیر برای اتصال به سرور ابری لینوکس با استفاده از پروتکل SSH استفاده کنید:
ssh [email protected]
هنگامی که برای اولین بار با استفاده از این دستور به سرور خود متصل می شوید، باید استفاده از کلید عمومی برای اتصال به سرور را تأیید کنید. این کار به سادگی با وارد کردن مقدار Y در خط فرمان و فشار دادن کلید Enter انجام می شود.
پس از انجام این کار، باید رمز عبور اختصاص داده شده به نام کاربری را وارد کنید. اگر این کار با موفقیت انجام شود، یک پیام کامل در مورد اتصال به سرور لینوکس به شما نمایش داده می شود و از این پس تمامی دستورات وارد شده مستقیماً بر روی سرور شما اجرا می شود. این در تصویر زیر نشان داده شده است:

روش دوم: اتصال به سرور ابری لینوکس با سیستم عامل ویندوز
اگر از سیستم عامل ویندوز بر روی کامپیوتر خود استفاده می کنید، روش اتصال به سرور ابری با سیستم عامل لینوکس با آنچه در قسمت قبل توضیح داده شد، کمی متفاوت خواهد بود. برای این کار به یک نرم افزار خارجی به نام PuTTy نیاز دارید که به راحتی می توانید آن را از وب سایت های مختلف دانلود و بر روی سیستم خود نصب کنید.
پس از نصب این نرم افزار، آن را باز کرده و پارامترهای اصلی سرور خود را به صورت زیر وارد کنید:
- در قسمت Host Name آدرس IP سرور خود را وارد کنید.
- در قسمت Port از پورت پیش فرض 22 استفاده کنید.
- نوع اتصال را روی SSH تنظیم کنید.
سپس بر روی گزینه Open کلیک کنید. نحوه انجام این کار در تصویر زیر نشان داده شده است:

اولین باری که به یک سرور ابری لینوکس متصل می شوید، PuTTy از شما می خواهد که عملیات را تأیید کنید. این کار با کلیک روی گزینه Yes انجام خواهد شد:

پس از تایید اتصال با سرور، باید رمز عبور کاربر را وارد کنید. به این ترتیب شما به طور کامل به سرور متصل خواهید شد و قادر خواهید بود عملیات لازم را بر روی آن انجام دهید.

نتیجه
اتصال به سرور ابری لینوکس یکی از مهمترین وظایف افرادی است که به تازگی شروع به استفاده از سرور خود کرده اند. زیرا می تواند به یک مشکل بزرگ تبدیل شود! دستورات متنی و به ظاهر غیرمنطقی وارد شده به ترمینال ممکن است برای یک تازه وارد گیج کننده به نظر برسد. به همین دلیل در این مقاله وبلاگ پارس پک تصمیم گرفتیم روش اتصال به سرور ابری لینوکس با استفاده از سیستم عامل های لینوکس و ویندوز را به صورت گام به گام توضیح دهیم.
اگر دستورات تایپ شده توسط یک توسعه دهنده وب برای اتصال به سرور ابری لینوکس در خط فرمان ترمینال مانند فیلم The Matrix به نظر می رسد، شما تنها کسی نیستید که چنین احساسی دارید! با این حال ما آن را به ساده ترین شکل ممکن برای شما توضیح داده ایم.
سوالات متداول
1. اتصال به سرور ابری لینوکس چگونه امکان پذیر است؟
بهترین راه برای اتصال به سرور ابری با سیستم عامل لینوکس، استفاده از پروتکل SSH است.
2. آیا اتصال به سرور ابری لینوکس با استفاده از رایانه شخصی ویندوز امکان پذیر است؟
بله، برای این منظور باید از PuTTy استفاده کنید.
3. آیا استفاده از SSH برای اتصال به سرور ابری لینوکس ایمن است؟
بله، استفاده از این روش امنیت زیادی دارد; با این حال، اگر به امنیت بیشتری نیاز دارید، می توانید به جای رمز عبور از روش احراز هویت کلید استفاده کنید.