آموزش پشتیبان گیری و تصویربرداری ویندوز سرور و بازیابی اطلاعات

آموزش پشتیبان گیری و تصویربرداری ویندوز سرور و بازیابی اطلاعات

Windows Server Backup به کاربران کمک می کند تا اطلاعات مهم خود را در چندین نسخه نگهداری کنند و در صورت بروز مشکل در داده های اصلی از داده های پشتیبان گیری شده استفاده کنند. راه ها و ابزارهای مختلفی برای پشتیبان گیری از سرور ویندوز وجود دارد. اما یکی از این روش های ساده نصب و اجرای نسخه پشتیبان ویندوز سرور است. این روش اگرچه ساده است، اما بسیار مؤثر و مفید است; به همین منظور در این مقاله از وبلاگ پارس پک نحوه بکاپ گیری از ویندوز سرور 2016 را با استفاده از این روش به صورت مفصل به شما آموزش می دهیم.

ناگفته نماند که ممکن است در جستجوهای خود با روش های دیگری مانند نحوه دریافت تصویر از ویندوز سرور مواجه شوید. این روش تفاوت چندانی با ایجاد نسخه پشتیبان ندارد و در واقع نوعی پشتیبان گیری از اطلاعات روی سرور است. تا پایان این مقاله با ما همراه باشید تا در مورد نحوه پشتیبان گیری از ویندوز سرور بیشتر بدانید.

آموزش پشتیبان گیری از ویندوز سرور

قبل از اینکه در مورد اهمیت و چرایی پشتیبان گیری از سرور ویندوز صحبت کنیم، نحوه انجام این کار را به شما آموزش می دهیم تا پاسخ سوال اصلی خود را دریافت کنید، سپس به سراغ موضوعات دیگر می رویم.

یکی از راه های آسان برای پشتیبان گیری از ویندوز سرور، از جمله پشتیبان گیری از ویندوز سرور 2016، نصب و اجرای نسخه پشتیبان ویندوز سرور است. در مقاله بعدی نحوه انجام آن را با تصاویر توضیح خواهیم داد.

1. نصب Windows Server Backup را شروع کنید

برای شروع، Server Manager را در نوار جستجوی سرور ویندوز جستجو کنید و پس از ظاهر شدن آن را انتخاب کنید:

جستجو کردن مدیر سرور در نوار جستجو

با انتخاب Server Manager پنجره ای مانند تصویر زیر باز می شود:

افزودن نقش ها و ویژگی ها را انتخاب کنید

قبل از هر کاری باید نسخه پشتیبان ویندوز سرور را نصب کنید. برای نصب آن گزینه دوم یعنی. نقش ها و ویژگی ها را از پنجره باز شده اضافه کنید. با انتخاب این گزینه باید با زدن دکمه Next قسمت های زیر را طی کنید تا قسمت ویژگی ها نمایان شود.

در این قسمت و مطابق تصویر زیر گزینه های متعددی را مشاهده می کنید که در بین آنها باید گزینه Windows Server Backup را پیدا کرده و تیک آن را فعال کنید. سپس دوباره روی Next کلیک کنید تا وارد صفحه بعدی شوید:

نشانک روی Windows Server Backup کلیک کنید

در پنجره جدیدی که باز می شود، باید با کلیک بر روی دکمه Install، فرآیند نصب Windows Server Backup را شروع کنید:

برای نصب نسخه پشتیبان ویندوز سرور، روی دکمه Install کلیک کنید

اکنون فرآیند نصب نسخه پشتیبان ویندوز سرور آغاز خواهد شد. فقط صبر کنید تا نصب تمام شود. پس از اتمام نصب، روی دکمه Close کلیک کنید تا پنجره ها بسته شود و سرور راه اندازی مجدد شود:

پس از اتمام مراحل نصب روی دکمه Close کلیک کنید

2. با اجرای Windows Server Backup از ویندوز سرور بک آپ بگیرید

اصولاً در مرحله دوم باید تنظیماتی را که برای فرآیند پشتیبان گیری در نظر گرفته اید اعمال کنید. برای شروع و پس از انجام اولین مرحله، ویندوز سرور را ریستارت کنید و در نوار جستجوی آن Windows Server Backup را جستجو کنید و با ظاهر شدن آیکون آن را انتخاب کنید. اکنون مطابق تصویر زیر گزینه Local Backup را انتخاب کرده و در پنجره ای که برای شما ظاهر می شود روی Backup Schedule کلیک کنید:

Local Backup and Backup Schedule را انتخاب کنید

مطابق تصویر زیر صفحه جدیدی برای شما باز می شود. اولین مرحله شروع کار است و برای شروع کافیست روی دکمه Next کلیک کنید:

روی روی دکمه Next کلیک کنید

مرحله دوم مخصوص انتخاب نوع پشتیبان است که در پنجره ای به نام Backup Configuration Selection به شما نشان داده می شود. برای انتخاب نوع پشتیبان گیری دو راه وجود دارد: یکی بک آپ گیری کامل از ویندوز سرور و دیگری بک آپ گیری انتخابی و سفارشی از ویندوز سرور. لازم به ذکر است که یک نسخه پشتیبان کامل شامل تمام فایل ها، برنامه ها و دستگاه های موجود در فضای سرور ویندوز می شود:

روی صحنه گزینه Backup Configuration نوع پشتیبان را انتخاب کنید

انتخاب پشتیبان گیری با استفاده از متد Customize، پنجره دیگری به نام Select Items باز می شود که در آن می توانید قطعات مورد نظر را برای تهیه نسخه پشتیبان انتخاب کنید و با فشار دادن دکمه OK گزینه های انتخاب شده را تأیید کنید. در نهایت پس از انتخاب نوع پشتیبان، باید دکمه Next را فشار دهید تا وارد مرحله بعدی شوید.

مرحله سوم Specify Backup Time است و در آن زمان پشتیبان گیری را مشخص می کنیم. در این مرحله شما دو انتخاب دارید: یکی اینکه روزانه از اطلاعات روی سرور در یک زمان مشخص نسخه پشتیبان تهیه کنید و دیگری پشتیبان گیری چندگانه در طول روز.

اینکه کدام یک از این دو روش نیاز دارید بستگی به مقدار اطلاعاتی دارد که وارد فضای سرور شما می شود. هرچه حجم داده های ورودی بیشتر باشد، تعداد دفعات پشتیبان گیری بیشتر می شود. شایان ذکر است به این نکته نیز توجه داشته باشید که هر چه تعداد دفعات بک آپ گیری بیشتر باشد، هزینه و زمان بیشتری برای شما به همراه خواهد داشت و ممکن است برای شما به صرفه نباشد.

زمان اجرای فرآیند پشتیبان گیری را مشخص کنید

اطلاعات به دست آمده از نسخه پشتیبان از سرور ویندوز در کجا ذخیره می شود؟

یکی از مهم ترین مراحل در فرآیند پشتیبان گیری سرور ویندوز، انتخاب محل ذخیره سازی برای داده های پشتیبان است. در این مرحله که با نام Specify Destination Type شناخته می شود، سه گزینه خواهید داشت:

  • اولین راه که توسط خود سیستم ارائه می شود و امن ترین راه به حساب می آید، نوشتن اطلاعات بر روی هارد دیسک ثانویه است.
  • راه بعدی که ما آن را زیاد توصیه نمی کنیم این است که اطلاعات پشتیبان را روی همان هارد دیسکی که اطلاعات اصلی است، نگه دارید.
  • راه سوم برای ذخیره اطلاعات در فضای ذخیره سازی وب یا شبکه است.

پس از انتخاب محل ذخیره سازی برای داده های پشتیبان، روی دکمه Next کلیک کنید تا وارد مرحله بعدی شوید:

برای ذخیره اطلاعات در پشتیبان‌گیری از محل ذخیره داده، روی Next کلیک کنید

در مرحله پنجم باید مسیر ذخیره داده ها از بک آپ سرور ویندوز را انتخاب کنید. در این مرحله که Select Destination Volume نام دارد مسیر ذخیره اطلاعات را می دهید و در نهایت با زدن دکمه Next وارد مرحله آخر می شوید:

یک مسیر را انتخاب کنید و روی گزینه کلیک کنید روی Next کلیک کنید

در مرحله آخر با انتخاب گزینه End تنظیمات مورد نظر را برای انتهای بکاپ مشخص می کنیم:

به پایان رساندن تنظیمات پشتیبان گیری، روی Done کلیک کنید

حالا پشتیبان گیری از سرور ویندوز طبق تنظیمات شما به صورت خودکار انجام می شود. سپس دکمه Close را بزنید و پنجره را ببندید:

روی دکمه Close کلیک کنید

بازیابی اطلاعات از نسخه پشتیبان ویندوز سرور

برای بازیابی این اطلاعات، Windows Server Backup را راه اندازی کنید و از پنجره Local Backup گزینه Recover را انتخاب کنید. سپس لیستی از بک آپ های موجود به شما نشان داده می شود و می توانید گزینه ای را که می خواهید برای انجام فرآیند بازیابی انتخاب کنید.

برای آشنایی با مزایای مهم استفاده از ویندوز سرور و مقایسه نسخه های مختلف آن، مقاله زیر را مطالعه کنید.

ویندوز سرور چیست؟

آموزش ساخت تصویر از ویندوز سرور

ممکن است در جستجوهای خود برای پشتیبان گیری از سرور ویندوز با عبارت “تصویر” برخورد کنید. در واقع گرفتن تصویر به معنای ساختن یک کلون از اطلاعات روی سرور است. حالا چطوری از ویندوز سرور عکس بگیرم؟ تفاوت بین گرفتن عکس و بک آپ گرفتن چیست؟ واقعاً تفاوت زیادی وجود ندارد! گرفتن یک تصویر یکی از روش های پشتیبان گیری از داده ها در فضای سرور است. برای ایجاد تصویر می توانید از Windows Server Backup و همان روشی که در مقالات قبل گفته شد اقدام کنید و یک نسخه پشتیبان از اطلاعات خود ایجاد کنید. لازم به ذکر است که روش ها و ابزارهای دیگری نیز وجود دارد. اما ساده ترین کار همان روشی است که قبلاً گفتیم.

پس از آموزش نحوه گرفتن تصویر ویندوز سرور و تهیه نسخه پشتیبان، به چند نکته کلی تر می رویم. نکاتی مانند اهمیت ایجاد یک نسخه پشتیبان و خطاهایی که ممکن است هنگام ایجاد نسخه پشتیبان رخ دهد.

چرا به پشتیبان گیری ویندوز سرور نیاز داریم؟

سرور شما ممکن است به دلیل حوادث مختلف و خطاهای انسانی آسیب ببیند و اطلاعات شما به طور کامل یا جزئی از بین برود. به همین دلیل، پشتیبان گیری از ویندوز سرور 2016 یا انواع دیگر به شما در بازیابی اطلاعات در صورت از دست رفتن اطلاعات کمک می کند.

هنگام تهیه نسخه پشتیبان چه نکاتی را باید رعایت کنیم تا دچار اشتباه نشویم؟

برای انجام فرآیند پشتیبان گیری به صورت اصولی باید چند نکته را در نظر گرفت. یکی از نکات مهم فواصل زمانی پشتیبان گیری است. همانطور که داده های بیشتری به سرور شما وارد می شود، فرکانس پشتیبان گیری باید متناسب با آن افزایش یابد تا هیچ داده ای در فرآیند پشتیبان گیری از دست نرود.

نکته مهم دیگر محل ذخیره اطلاعات پشتیبان است. همانطور که در این مقاله ذکر شد، بهتر است داده های پشتیبان در مکانی امن و متفاوت از محل ذخیره سازی اولیه اطلاعات ذخیره شوند تا در صورت خراب شدن داده های اولیه بتوان از داده های پشتیبان استفاده کرد.

نکته دیگر در مورد پشتیبان گیری نام گذاری فایل پشتیبان است. ممکن است چندین فایل پشتیبان در طول زمان ذخیره شوند. نامگذاری آنها به شما کمک می کند تا در صورت نیاز یکی از این فایل ها را راحت تر پیدا کنید.

برای یادگیری نحوه تغییر رمز ویندوز سرور، مقاله زیر را مطالعه کنید.

رمز ویندوز سرور را تغییر دهید

نتیجه

تهیه نسخه پشتیبان از ویندوز سرور یکی از اصول اولیه کار با سرورها است. گاهی اوقات اطلاعاتی را در سرور خود ذخیره می کنید که فقط یک نسخه از آن را دارید و اگر آسیب ببیند یا گم شود، کسب و کار شما به شدت تحت تاثیر قرار می گیرد. بنابراین، باید یک نسخه دیگر از این اطلاعات تهیه کنید.

اگر از سیستم عامل ویندوز روی سرور خود استفاده می کنید، Windows Server Backup یکی از روش های ساده پشتیبان گیری است. در این مقاله وبلاگ پارس پک به طور کامل نحوه بک آپ گرفتن با این روش را یاد گرفتیم. اگر سوال یا ابهامی دارید از طریق نظرات مطرح کنید تا کارشناسان ما در اسرع وقت پاسخ دهند.

سوالات متداول

1. منظور از پشتیبان گیری کامل یا جزئی از اطلاعات چیست؟

برای انتخاب نوع پشتیبان در مرحله Select backup configuration دو راه پیش رو دارید: یکی تهیه نسخه پشتیبان به طور کامل از ویندوز سرور و دیگری پشتیبان گیری از ویندوز سرور به صورت انتخابی و سفارشی. یک نسخه پشتیبان کامل شامل تمام فایل ها، برنامه ها و درایوهای موجود در فضای سرور ویندوز می شود. از طرف دیگر، انتخاب پشتیبان گیری با استفاده از روش Customize، پنجره دیگری به نام Select Items باز می شود که در آن می توانید قطعات مورد نظر را برای بک آپ گیری انتخاب کرده و با فشار دادن دکمه OK، گزینه های انتخاب شده را تایید کنید.

2. چه زمانی باید از اطلاعات روی سرور نسخه پشتیبان تهیه کنیم؟

یکی از نکات مهم فواصل پشتیبان گیری است. همانطور که داده های بیشتری به سرور شما وارد می شود، فرکانس پشتیبان گیری باید متناسب با آن افزایش یابد تا هیچ داده ای در فرآیند پشتیبان گیری از دست نرود.

3. اطلاعات پشتیبان را کجا ذخیره کنیم؟

سه راه پیش روی شما خواهد بود:

  • اولین راه که توسط خود سیستم ارائه می شود و امن ترین راه به حساب می آید، نوشتن اطلاعات بر روی هارد دیسک ثانویه است.
  • راه بعدی که ما آن را زیاد توصیه نمی کنیم این است که اطلاعات پشتیبان را روی همان هارد دیسکی که اطلاعات اصلی است، نگه دارید.
  • راه سوم برای ذخیره اطلاعات در فضای ذخیره سازی وب یا شبکه است.