
رم DDR3 از سال 2007 تا 2014، زمانی که رم DDR4 معرفی شد و هنوز هم روی بسیاری از سرورها و سیستم های کامپیوتری اجرا می شود، تازه وارد این عرصه بود. رم DDR4 در بسیاری از جنبه ها مانند طراحی فیزیکی، محدوده و مشخصات با نسل قبلی خود متفاوت است و باعث می شود رم DDR4 در اسلات های DDR3 غیرقابل استفاده باشد و بالعکس. در ادامه این مقاله تفاوت های اصلی این دو نسل رم را توضیح خواهیم داد.
سرعت رم DDR4
رم DDR4 به طور پیش فرض با ولتاژ 1.2 کار می کند، در حالی که ولتاژ کاری رم DDR3 1.5 است. اگرچه این مقدار کم به نظر می رسد، اما در واقع مصرف انرژی را تا 20 درصد کاهش می دهد که به نوبه خود منجر به تولید گرمای کمتر می شود. یکی دیگر از مزایای رم DDR4 سرعت بالاتر آن است. رم DDR3 دارای سرعت بین 800 تا 2133 MTps است، در حالی که در رم DDR4 2133 تا 3200 MTps است. سرعت رم در هنگام خرید با نام آن مشخص می شود. به عنوان مثال، رم HP DDR4-2133p دارای سرعت 2133 MTps است.
MTps به معنای میلیون ها مگا انتقال در ثانیه است و معمولاً برای توصیف سرعت RAM استفاده می شود. این دستگاه سرعت اتوبوس و کانال را بر اساس چرخه کاری در ثانیه بیان می کند. واحد دیگری که برای بیان نرخ RAM استفاده می شود، مگاهرتز (مگاهرتز بر ثانیه) است که نرخ داده را در یک میلیون سیکل در ثانیه بیان می کند.
تفاوت های دیگر بین DDR4 و DDR3
از نظر فیزیکی، هر دو قوچ شبیه به هم هستند. رم DDR4 دارای 288 پین و رم DDR3 دارای 240 پین است. همچنین لبه های کانکتورهایی که در اسلات DDR4 قرار می گیرند دارای منحنی v شکل برای بهبود اتصال و حفظ سلامت در هنگام نصب هستند. این تفاوت ساختاری در کنار سایر تفاوت های فنی، رم DDR4 را برخلاف DDR3 که با نسخه های قبلی سازگار بود غیرممکن کرد.
رم DDR4 نیز سریعتر از بهترین رم DDR3 است، اما سرعت تنها عامل مهم در انتخاب رم نیست. موضوع مهم دیگر دسترسی به CL یا ستون است. CL زمانی است که RAM برای تحویل اطلاعات درخواست شده توسط پردازنده مورد نیاز است. این نشانگر در واقع نوعی تاخیر پاسخگویی را نشان می دهد و ممکن است بهتر از برخی نسخه های DDR4 در برخی از نسخه های DDR3 باشد. اما در کل، رم DDR4 سریعتر از DDR3 است.
تفاوت دیگر این دو نوع رم قیمت آنهاست. رم DDR4 کمی گرانتر از رم DDR3 است. البته این هزینه برای اعداد کم قابل توجه نیست اما در صورت نیاز به مقدار زیادی رم باعث افزایش هزینه می شود. رم های DDR3 دارای ظرفیت 512 مگابایت تا 32 گیگابایت هستند، در حالی که رم های DDR4 را می توان با ظرفیت بسیار بیشتر بین 2 تا 128 گیگابایت ارائه کرد.
رم DDR5
این نوع رم در سال 2020 به بازار عرضه شد، اما استفاده از آن در حال حاضر گسترده نیست. سرعت رم DDR5 بسته به نوع رم بین 4800 تا 6400 مگاهرتز است و انتظار می رود با نسل جدید پردازنده های اینتل به زودی وارد بازار شود.
انتشار رم DDR4 در مقابل DDR3 اولین بار در Server.ir | نگرش جهانی، هاست ایرانی.