
زمانی که دامنه منقضی می شود، وب سایت شما از کار افتاده است. در این شرایط هیچ تغییری در دامنه ایجاد نمی شود و می توانید از طریق وب سایت whois تاریخ انقضای دامنه خود را بررسی کنید. در این مقاله در مورد فرآیند انقضای دامنه برای TLD ها صحبت خواهیم کرد. پس تا انتها همراه ما باشید.
TLD چیست؟
همانطور که می دانید نام دامنه از قسمت های مختلفی تشکیل شده است. TLD یکی از قسمت های مهمی است که بعد از نقطه در نام دامنه قرار می گیرد. به TLD دامنه سطح بالا نیز گفته می شود. برای مثال در دامنه example.com به قسمت بعد از نقطه که com است TLD می گویند. ناگفته نماند که نام دیگر TLD “پسوند دامنه” است که انواع مختلفی دارد. دامنه سطح بالای عمومی (gTLD) و دامنه سطح بالای کد کشور (ccTLD) از جمله TLDهای شناخته شده هستند. شایان ذکر است که دامنه های سطح بالای زیرساخت و sTLD وجود دارد که در این مقاله به آنها اشاره نمی کنیم.
فرآیند انقضای دامنه برای TLD های عمومی
TLD های عمومی به عنوان gTLD نیز شناخته می شوند. gTLD مخفف Generic Top Level Domains است و به عنوان پرکاربردترین نوع دامنه در جهان شناخته می شود. احتمالاً در طول روز با TLDهای رایج مواجه شده اید. زیرا همه کاربران می توانند دامنه خود را از طریق gTLD ثبت کنند.
هر دامنه بر اساس زمان خرید تاریخ انقضا دارد. پس از تاریخ انقضای gTLD، شما حدود 30-40 روز فرصت دارید (زمان بسته به ثبت دامنه متفاوت است) تا دامنه وب سایت خود را تمدید کنید. به یاد داشته باشید که پس از انقضای دامنه های عمومی، باید دامنه وب سایت خود را در همان مدت تمدید کنید. اگر دامنه خود را در این مدت تمدید نکنید، آن دامنه به مدت 30 روز یا بیشتر وارد مرحله خرید مجدد خواهد شد. در مرحله بازخرید، می توانید دامنه وب سایت خود را با پرداخت جریمه یا بازپرداخت به اضافه هزینه تمدید تمدید کنید.
در صورتی که در این مدت 30 روزه موفق به تمدید دامنه وب سایت خود نشدید و وارد مرحله خرید مجدد شوید، به عنوان مالک دامنه می توانید با پرداخت هزینه خرید آن را پس بگیرید. البته، شما باید هزینه تمدید دامنه را بپردازید تا به طور کامل مالک آن شوید.
اگر دامنه در مرحله خرید مجدد بازیابی نشود، بین 5 تا 7 روز وارد مرحله جدیدی به نام در انتظار حذف می شود. پس از آن دامنه برای ثبت سایر کاربران در دسترس است و نمی توانید آن را بازیابی کنید. به طور کلی، اگر TLD های عمومی تقریباً 70 روز پس از تاریخ انقضا در مرحله خرید مجدد بازیابی نشوند، برای خرید در دسترس عموم قرار خواهند گرفت. البته گاهی اوقات دیده می شود که TLD های عمومی پس از حدود 120 روز از تاریخ انقضا برای خرید و ثبت در دسترس هستند. زمانی که دامنه در دسترس عموم قرار گیرد، ثبت و خرید بر اساس ترجیحات کاربر انجام می شود و شانس خرید مجدد دامنه خود را ندارید.
.com محبوب ترین و پرکاربردترین TLD عمومی است. دامنه خالص و دامنه هایی مانند .org. ، xyz. نام. ، .biz و .info دامنه های رایجی هستند که می توانید دریافت کنید. به یاد داشته باشید که هر یک از این TLD ها برای وب سایت های خاصی در دسترس هستند. به عنوان مثال، دامنه com معمولا برای وب سایت های تجاری استفاده می شود و دامنه org بیشتر برای سازمان های دولتی استفاده می شود.
روند انقضای دامنه های سطح بالای عمومی چیست؟
فرآیند انقضای دامنه برای ccTLD ها
نوع دیگری از دامنه سطح بالا ccTLD نام دارد. cc مخفف کد کشور است و شامل مجموعه ای از دامنه های کشور است که در زیر به برخی از آنها اشاره می شود.
1. IR (ایران)
دامنه ir دقیقا 30 روز تمدید بدون جریمه دارد و پس از آن تمدید با پرداخت جریمه امکان پذیر است. همچنین دامنه دقیقا 60 روز پس از تاریخ انقضا منتشر خواهد شد. سایر ccTLD هایی که اغلب با آنها روبرو می شوید عبارتند از: .AI. ، B Z. IN. ، IO. FM جی جی شناسه. ، ایالات متحده آمریکا و .UK. نیازی به گفتن نیست که تاریخ اعتبار ccTLD ها با یکدیگر متفاوت است.
2. .CH. ، ES. ، FR. ، LI. پلی اتیلن. DV. Com. ORG. ، NET و AU
اینها از جمله ccTLD هایی هستند که باید تا 12 روز قبل از تاریخ انقضای واقعی دامنه تمدید شوند. در صورت عدم تمدید این دامنه ها قبل از 12 روز قبل از تاریخ انقضا، بدون هیچ شانسی وارد مرحله خرید مجدد خواهند شد.
برای آشنایی بیشتر با قوانین ثبت و خرید انواع دامنه مقاله زیر را مطالعه کنید.
دامنه چیست؟
3. CX. ، دی. ، اتحادیه اروپا و .NL
اینها ccTLD های دیگری هستند که می توانید آنها را به صورت دستی یا حداکثر تا 5 روز قبل از تاریخ انقضا تمدید کنید. در صورت عدم تمدید این دامنه ها در بازه زمانی مشخص شده، به احتمال زیاد تا 5 روز قبل از تاریخ انقضا وارد مرحله خرید مجدد خواهند شد.
4. .SM
.CM دامنه ccTLD دیگری است. شما باید این دامنه را قبل از انقضای آن تمدید کنید. جالب است بدانید که دامنه .CM وارد فاز Redemption نمی شود و با اتمام تاریخ اعتبار برای حذف ارسال می شود. این دامنه در همان روز با تاریخ انقضا برای خرید و ثبت در دسترس عموم قرار خواهد گرفت.
نمایندگی دامنه های سطح بالا یا TLD ها
5. انگلستان
دامنه های .UK پس از تاریخ انقضا وارد دوره 30 روزه می شوند. در این مدت دامنه ها در دسترس عموم قرار نمی گیرند و وارد فاز بازخرید نمی شوند. از این رو، می توانید آنها را تا تاریخ انتشارشان تمدید کنید. دوره تمدید مشخص شده برای دامنه .UK بین 60 تا 90 روز است.
6. بودن
دامنه TO فقط 30 روز پس از انقضا فعال و تمدید می شود. لازم به ذکر است درسی برای این دامنه در نظر گرفته نشده است و پس از 30 روز از طریق رجیستری رزرو می شود. پس از رزرو، نمی توانید دامنه خود را تمدید و دوباره فعال کنید و دامنه TO در دسترس شما نخواهد بود.
مقاله زیر شامل یک نمای کلی و ارائه وسعت کشورهای مختلف است. آن را از دست ندهید.
طیفی از کشورها
7. .NU
شما می توانید .NU ccTLD را تا 7 روز پس از تاریخ انقضا دوباره فعال کنید. اگر تا زمان مشخص شده درخواست تمدید نکنید، این دامنه وارد دوره خرید 60 روزه می شود. توجه داشته باشید که بسیاری از وب سایت هایی که دامنه می فروشند دارای گزینه تمدید خودکار هستند. اگر این گزینه را فعال کنید، پس از رسیدن به تاریخ انقضا، دامنه به طور خودکار تمدید می شود. البته مبلغ مربوط به تمدید دامنه باید از قبل در حساب کاربری شما باشد.
برخی از ccTLD ها عبارتند از .ES برای اسپانیا، .RU برای روسیه، .US برای آمریکا، .CA برای کانادا، .FR برای فرانسه، .NL برای هلند، .DE برای آلمان، .CH برای سوئیس، .JP برای ژاپن، .IR. با ایران، .CN با چین و .BR با برزیل مرتبط است.
با فرآیند انقضای دامنه های سطح بالا آشنا شوید ccTLD
TLD ها را چه مدت می توان اجاره یا تمدید کرد؟
بسیاری از کاربران فکر می کنند که با پرداخت هزینه می توانند دامنه مورد نظر خود را خریداری کنند. اما باید بدانید که نمی توانید دامنه را خریداری کنید و فقط می توانید آن را برای مدت معینی اجاره کنید. اگر از عبارت خرید برای دامنه استفاده کنیم به این معنی است که شما صاحب دامنه خواهید شد و نیازی به تمدید آن نیست. اگر پس از انقضای دامنه نیاز به پرداخت مجدد برای تمدید آن دارید، بهتر است از عبارت اجاره برای دامنه استفاده کنید.
به طور کلی، شما می توانید دامنه خود را به همراه TLD بین 1 تا 10 سال اجاره کنید. به عنوان مثال، اگر TLD با هزینه سالیانه 50000 تومان ارائه می شود، اگر قصد دارید آن را به مدت پنج سال اجاره کنید، باید مبلغی معادل 250000 تومان بپردازید. این دامنه تا 5 سال در اختیار شما خواهد بود و پس از آن باید آن را تمدید کنید.
همانطور که گفتیم برخی از وب سایت های فروش دامنه دارای تمدید خودکار هستند. با فعال کردن این گزینه می توانید دامنه را پس از تاریخ انقضا به طور خودکار تمدید کنید. به یاد داشته باشید که قیمت دامنه هر سال تغییر می کند، بنابراین به احتمال زیاد باید برای تمدید دامنه هزینه بیشتری بپردازید.
تمدید یا اجاره دامنه های سطح بالا چقدر طول می کشد؟
نتیجه
در این مقاله آموزش دامنه در مورد TLD ها و تاریخ انقضای آنها صحبت کردیم. همانطور که گفتیم، روند انقضای دامنه برای هر TLD متفاوت است. gTLD ها یک مهلت 30 روزه پس از تاریخ انقضا دارند. در حالی که این دوره در برخی از ccTLD ها وجود ندارد. بنابراین قبل از خرید دامنه بهتر است در مورد پسوند مورد نظر خود تحقیق کافی داشته باشید و با در نظر گرفتن شرایط آن را تهیه کنید.
سوالات متداول
1. TLD چیست؟
TLD کلمه بعد از دوره در نام دامنه است. برای مثال در دامنه example.com کلمه com بعد از نقطه به عنوان TLD شناخته می شود.
2. انواع TLD ها کدامند؟
TLD ها به طور کلی به دو دسته تقسیم می شوند: gTLD ها یا دامنه های سطح بالای عمومی و ccTLD ها یا دامنه های سطح بالای کد کشور، که هر کدام فرآیند انقضای دامنه خاص خود را دارند.
3. فرآیند انقضای دامنه برای gTLD ها چیست؟
می توانید TLD های عمومی را تا 30 روز پس از تاریخ انقضای دامنه تمدید کنید. در صورتی که در این مدت 30 روزه TLD خود را تمدید نکنید، دامنه مورد نظر شما وارد مرحله خرید مجدد خواهد شد.
4. فرآیند انقضای دامنه برای ccTLD ها چیست؟
همانطور که گفتیم فرآیند انقضای دامنه برای ccTLD ها و دوره تمدید آنها بسته به نوع آنها متفاوت است و یکسان نیست. به عنوان مثال، برخی از آنها باید 15 روز قبل از تاریخ انقضا تمدید شوند و هیچ دوره بازخریدی برای آنها وجود ندارد.
{ “@context”: “https://schema.org”، “@type”: “FAQPage”، “mainEntity”: [{
“@type”: “Question”,
“name”: “TLD چیست؟”,
“acceptedAnswer”: {
“@type”: “Answer”,
“text”: “TLD در نام دامنه به عبارتی گفته میشود که بعد از نقطه (Dot) قرار دارد. برای مثال، در دامنه example.com عبارت com که بعد از نقطه قرار دارد، بهعنوان TLD شناخته میشود.”
}
},{
“@type”: “Question”,
“name”: “انواع TLD چیست؟”,
“acceptedAnswer”: {
“@type”: “Answer”,
“text”: “بهطورکلی، TLDها به دو دسته gTLD یا دامنههای سطحبالای عمومی (Generic Top-Level Domains) و ccTLD یا دامنههای سطحبالای کد کشوری (Country Code Top Level Domains) تقسیم میشوند که هرکدام پروسه تاریخ انقضای دامنه خاص خود را دارند.”
}
},{
“@type”: “Question”,
“name”: “پروسه انقضای دامنه برای gTLDها چقدر است؟”,
“acceptedAnswer”: {
“@type”: “Answer”,
“text”: “TLDهای عمومی را میتوانید تا ۳۰ روز بعد از تاریخ انقضای دامنه تمدید کنید. درصورتیکه در این دوره ۳۰روز برای تمدید TLD اقدام نکنید، دامنه مدنظرتان وارد مرحله بازخرید خواهد شد.”
}
},{
“@type”: “Question”,
“name”: “پروسه انقضای دامنه برای ccTLDها چقدر است؟”,
“acceptedAnswer”: {
“@type”: “Answer”,
“text”: “همانطورکه گفتیم، پروسه انقضای دامنه برای ccTLDها و مدتزمان تمدیدشان بسته به نوع آنها متفاوت است و یکسان نیست. برای مثال، برخی از آنها ۱۵ روز قبل از تاریخ انقضا باید تمدید شوند و دوره بازخریدی برایشان در نظر گرفته نشده است.”
}
}]
}
نوشتن فرآیند انقضای دامنه برای TLD برای اولین بار در پارس پک. به نظر می رسد.