
اگر وب سایتی برای توسعه کسب و کار یا توسعه شخصی و برندسازی خود دارید، احتمالاً در میان فناوری های مختلفی بوده اید که شرکت های هاست هنگام خرید هاست برای آن استفاده می کنند. معروف ترین این فناوری ها آپاچی است. اما جدا از آپاچی، احتمالاً لایت اسپید یا Nginx زیادی شنیده اید. در این مقاله از وبلاگ پارس پاک بیشتر در مورد پیشینه این فناوری ها و مزایا و معایب آنها صحبت خواهیم کرد. پس تا پایان مقاله با ما همراه باشید.
یک وب سرور چیست؟
به زبان ساده، وب سرور نرم افزار یا سخت افزاری است که برای رفع نیازهای کاربران وب سایت و نمایش صفحات وب برای آنها طراحی شده است. هر وب سرور بسته به پیکربندی سخت افزاری خود می تواند میزبان یک یا چند وب سایت مختلف باشد.
اصطلاح دیگری که باید با آن آشنا باشید مشتری است. کلاینت هر وسیله ای است که بتوان از آن برای دسترسی به اینترنت استفاده کرد. از این رو می توان گوشی های هوشمند، لپ تاپ ها، دسکتاپ ها و … را به عنوان مشتری در نظر گرفت. مشتریان معمولاً می توانند با استفاده از یک مرورگر مانند Google Chrome یا Firefox به سرور وب سایت درخواست دهند.
وب سرورها از بدو پیدایش اینترنت وجود داشته اند و در سال های اخیر فناوری های آنها همراه با محتوایی که ارائه می دهند تکامل یافته است و شکل فعلی اینترنت نتیجه این پیشرفت ها در فناوری وب سرور است. اولین وب سرور کامپیوتر NeXT Work Station بود که در سال 1990 توسط تیم برنرسلی با نصب اترنت در CERN ایجاد شد. این وب سرور در واقع پایه و اساس پروتکل هایی است که اینترنت را می سازد.
ممکن است سعی کرده باشید بدون اطلاع به وب سرور متصل شوید. به عنوان مثال، هنگامی که سعی می کنید با تایپ آدرس IP (به عنوان مثال http://192.168.1.1) در مرورگر خود به شبکه Wi-Fi خانه یا محل کار خود متصل شوید، در واقع به روتر خانه خود دسترسی دارید. این وب سروری است که روی روتر خانگی شما اجرا می شود.
مقدمه ای بر مفهوم وب سرور
بهترین فناوری های مورد استفاده در وب سرور
در ادامه می خواهیم در مورد بهترین فناوری هایی که وب سرورها با آن ها طراحی و ساخته می شوند صحبت کنیم. برخی از این فناوری ها عبارتند از:
IIS 1. یا سرویس اطلاعات اینترنتی مایکروسافت
به نظر می رسد که سه وب سرور قبلی توانسته اند سهم بسیار زیادی از بازار را به خود اختصاص دهند. اما IIS مایکروسافت یکی دیگر از سرورهای وب است که در دنیای وب وجود دارد و نباید از آن غافل شد. اگرچه IIS عملاً هیچ مشکل فنی ندارد، به ندرت شرکتی را خواهید یافت که از آن استفاده کند. البته دلیل آن تقریباً واضح است: اول اینکه این وب سرور فقط با سیستم عامل مایکروسافت ویندوز سرور کار می کند و همه ما می دانیم که هزینه های مجوز بسیار گران است. دوم اینکه IIS گزینه مناسبی برای برنامه های کاربردی مبتنی بر PHP مانند وردپرس در نظر گرفته نمی شود. البته اینطور نیست که وردپرس نتواند روی IIS اجرا شود. بلکه این تنظیمات آنقدر سخت است که بهتر است همین حالا آن را مسدود کنید!
به طور کلی، IIS برای شرکتهایی که هنوز برنامهها یا وبسایتهایی دارند که روی کدهای اصلی ASP.Net اجرا میشوند بسیار مفید است. از جمله این اپلیکیشن ها یا وبسایت ها می توان به اپلیکیشن های قدیمی دهه های اخیر و یا پورتال های پیچیده اینترانت برای کارمندان یک کسب و کار اشاره کرد.
برای آشنایی بیشتر با وب سرور IIS و نحوه عملکرد آن، مقاله زیر را مطالعه کنید.
IIS چیست و چگونه کار می کند؟
Nginx 2
یکی دیگر از وب سرورهای محبوب NginX است که Engine-X تلفظ می شود. در سال 2004، ایگور سیسویف وب سرور NginX را با هدف ارائه عملکرد بهتر نسبت به فناوری آپاچی معرفی کرد. در حال حاضر این وب سرور حدود 32.5 درصد از سهم بازار را در اختیار دارد که به طور مداوم در حال افزایش است.
یکی از مزایای قانع کننده NginX این است که حافظه کمتری نسبت به آپاچی اشغال می کند و از نظر تئوری چهار برابر تعداد درخواست ها در ثانیه نسبت به آپاچی رسیدگی می کند. به همین دلیل، NginX در ابتدا به عنوان متعادل کننده بار یا معکوس کننده برای وب سایت های شلوغ استفاده می شد. در آینده با توسعه نرم افزارها و پلتفرم های کدنویسی، NginX توانست به جای اینکه در کنار وب سرور قرار بگیرد و به آن کمک کند، به عنوان یک وب سرور کامل و مجزا عمل کند.
EngineX چیست؟
LiteSpeed 3
وب سرور Lightspeed که به اختصار LSWS نامیده می شود، تقریباً یک نیروی جوان و تازه در زمینه وب سرور است. با این حال در این مدت کوتاه به لطف عملکرد چشمگیر خود توانسته طرفدارانی را در بین کاربران به دست آورد. معماری ساده این وب سرور باعث می شود شرکت هایی که از آن استفاده می کنند از نظر تئوری بتوانند حداکثر ظرفیت وب سایت ها را در سرورهای خود تا 200 درصد نسبت به زمانی که از آپاچی استفاده می کردند افزایش دهند.
برای درک عمق این مشکل، تصور کنید که یک شرکت دارای 20 سرور با استفاده از وب سرور آپاچی است که هر کدام حدود 200 وب سایت را میزبانی می کنند. این بدان معناست که در حالت ایده آل این شرکت می تواند میزبان 4000 وب سایت با استفاده از وب سرور آپاچی باشد. اکنون، تنها با تغییر سرور وب از Apache به Litespeed، این شرکت می تواند تعداد وب سایت هایی را که می تواند میزبانی کند به 8000 وب سایت افزایش دهد.
معرفی وب سرور لایت اسپید به همراه مروری بر نسخه های مختلف و خرید لایسنس را در مطلب زیر بخوانید.
معرفی وب سرور Lightspeed
4. Apache HTTP Server
رایج ترین وب سرور مورد استفاده سرور Apache HTTP است که در سال 1995 توسط راب مک کال و برایان بلندورف از بنیاد نرم افزار آپاچی ایجاد شد. نام آپاچی به احترام بومیان آمریکایی که آپاچی نامیده می شدند انتخاب شد. البته این نام از استراتژی و استقامت نظامی آنها نیز حکایت دارد. طبق گزارش های W3Techs، آپاچی در اوایل سپتامبر 2020 حدود 36 درصد از سهم بازار را در اختیار داشت.
این تسلط و برتری آپاچی تصادفی نیست. کافی است بدانید آپاچی به صورت پیش فرض در تمامی توزیع های لینوکس نصب شده است. این کار راه اندازی و بهره برداری را بسیار آسان تر می کند. زیرا کاربر دیگر نیازی به نصب آن ندارد. همچنین نباید فراموش کنیم که HTTP اولین پروتکلی بود که برای انتقال اطلاعات در دنیای وب استفاده شد. HTTP مترادف با نام فرآیندی است که Apache تحت آن در لینوکس اجرا می شود.
معرفی کامل وب سرور آپاچی و مقایسه آن با سایر وب سرورها را در مقاله زیر بخوانید.
معرفی وب سرور آپاچی
از کدام وب سرور استفاده کنیم؟
پاسخ به این سوال به سادگی خود سوال نیست! با این حال، اطلاعاتی که در زیر ارائه می کنیم احتمالاً می تواند دیدگاه شما را در مورد این انتخاب تا حد زیادی روشن کند. به عنوان اولین نکته، باید بدانید که آپاچی یک انتخاب عالی برای مدیران و هاست هایی است که نیاز به تنظیمات زیادی از قبل دارند. از آنجایی که این وب سرور از طیف گسترده ای از ماژول های از پیش کامپایل شده استفاده می کند، می توانید بسته به نیاز خود از هر یک از آنها استفاده کنید. این ماژول ها طیف گسترده ای دارند. از طرحهای احراز هویت ویژه گرفته تا پشتیبانی از بستههای ویژه برای Ruby، Python، TCL، PHP و…
آپاچی کاملا قابل اعتماد و پایدار است و با توجه به نکاتی که ذکر کردیم استفاده از آن می تواند گزینه ایده آلی به خصوص برای کاربران مبتدی باشد. همچنین با توجه به اینکه استفاده از آپاچی بسیار رایج است، آپدیت های مکرری برای آن منتشر می شود که ویژگی های امنیتی و … را اضافه می کند، نکته دیگر وجود یک پایگاه پشتیبانی بزرگ آپاچی است. همچنین باید در نظر داشته باشید که آپاچی برنامه هایی را اجرا می کند که از CGI به خوبی استفاده می کنند. در مقایسه، اگرچه NginX از نظر فنی از CGI پشتیبانی می کند، اما باید تنظیماتی را برای آن انجام دهید که چندان ساده نیست.
یکی از ویژگی های آپاچی که بسیاری از افراد مورد انتقاد قرار می گیرند، استفاده از فایل htaccess برای کنترل موارد مختلف مانند بازنویسی یا فهرست بندی توسط موتورهای جستجو است. هنگامی که این فایل ها فعال هستند، آپاچی باید کل دایرکتوری منتهی به دایرکتوری والد را طی کند و دستورات فهرست شده در هر یک از این فایل های htaccess را اجرا کند. بدیهی است که این امر باعث افزایش زمان بارگذاری و مصرف منابع بیشتر می شود.
وب سرور آپاچی چیست و چه وظایفی دارد؟
NginX می تواند به عنوان یک پروکسی معکوس در برابر Apache یا به عنوان یک وب سرور مستقل اجرا شود و با فایل های htaccess. نیز مشکلی نخواهد داشت. برنامه های نوشته شده در زبان های برنامه نویسی Python و Ruby هنگام اجرا بر روی سرورهای وب NginX عملکرد خوبی دارند. با کمک متعادل کننده های بار و مقداری بهینه سازی و استفاده از وب سرور NginX، می توانید انتظار عملکرد عالی را داشته باشید. با این حال، نباید فراموش کنید که راه اندازی NginX در مقایسه با آپاچی بسیار دشوار است.
مقایسه NginX با LiteSpeed واقعا سخت و شاید حتی ناعادلانه است. این دو وب سرور شباهت هایی دارند. اما هر دو از تکنولوژی بسیار پیشرفته استفاده می کنند. به عنوان مثال، NginX به خوبی با برنامه های Ruby کار می کند. اما LiteSpeed یک کش در سطح سرور دارد و فناوری هایی مانند lscache و lsphp به این وب سرور اضافه شده است که امکان اجرای برنامه هایی مانند WordPress، Magento و MediaWiki را فراهم کرده است.
از سوی دیگر، Lightspeed را می توان به عنوان جایگزینی برای آپاچی ارائه کرد. با استفاده از این وب سرور، مدیران نیازی به صرف زمان زیادی برای نگهداری سرور ندارند. زیرا خود لایت اسپید دارای مزایای ذاتی است که با استفاده از پهنای باند و ویژگیهای کاهش اتصال، از حملات DDoS جلوگیری میکند. وب سرور LiteSpeed در حال حاضر تنها محصول موجود در بازار است که به طور کامل از HTTP/3 پشتیبانی می کند. این مشکل می تواند بر عملکرد تعامل مشتری و سرور تأثیر بگذارد. به عبارت دیگر، زمانی که مرورگر کاربر منابعی مانند تصاویر، ویدیوها و متون را از وب سایت درخواست می کند، فرآیند ارسال آن منابع به جای اینکه به صورت تکه تکه باشد، به صورت جریانی انجام می شود.
زمان پاسخگویی یکی دیگر از عوامل مهم در انتخاب وب سرور است. نمودار زیر نتیجه بررسی این معیار در وب سرورهای مختلف است:
نمودار زمان پاسخ سرور وب
نمودار زیر همچنین تعداد درخواست های دریافتی در هر ثانیه در وب سرورهای مختلف را نشان می دهد:
درخواست در ثانیه از سرورهای وب دریافت می شود
آخرین عامل سرعت انتقال است که در نمودار زیر نشان داده شده است:
نمودار سرعت انتقال وب سرور
نتیجه
هنگامی که تصمیم به ایجاد یک وب سایت برای رشد کسب و کار خود دارید، انتخاب میزبان مناسب یکی از مهم ترین تصمیماتی است که با آن روبرو خواهید شد. از جمله معیارهای اصلی در انتخاب هاست، وب سروری است که در هاست استفاده می شود. چهار وب سرور شناخته شده در دنیای اینترنت عبارتند از: Apache، NginX، LiteSpeed و IIS. تفاوت های ساختاری بین این وب سرورها چیست؟ کدام یک برای شما مناسب تر است؟ پاسخ این سوالات و بسیاری از سوالات دیگر را در این مقاله وبلاگ پارس پاک خواهید یافت.
مقایسه Lightspeed، Apache و EngineX
سوالات متداول
1. وب سرور چیست؟
وب سرور بسته کاملی از سخت افزار و نرم افزار است که به درخواست های ارسال شده توسط کاربران وب سایت از طریق پروتکل HTTP و سایر پروتکل ها پاسخ می دهد.
2. فناوری های شناخته شده مورد استفاده در وب سرورها کدامند؟
به طور کلی، چهار فناوری بسیار معروف در دنیای وب وجود دارد: Apache، NginX، LiteSpeed و IIS.
3. کدام یک از فناوری های وب سرور بیشترین سهم بازار را دارد؟
آپاچی با توجه به قدمت خود توانست حدود 36 درصد از بازار را در اختیار بگیرد. با این حال، بقیه رقبای آن به سرعت به این رقم نزدیک می شوند.
4. از کدام فناوری وب سرور استفاده کنیم؟
این کاملا به نیاز شما بستگی دارد. در این مقاله وبلاگ پارس پک، نکاتی را فهرست کردهایم که میتوانید از آنها برای دریافت خلاصه کامل این انتخاب استفاده کنید.
{ “@context”: “https://schema.org”، “@type”: “FAQPage”، “mainEntity”: [{
“@type”: “Question”,
“name”: “وبسرور چیست؟”,
“acceptedAnswer”: {
“@type”: “Answer”,
“text”: “وبسرور پکیجی کامل از سختافزارها و نرمافزارهایی است که ازطریق پروتکل HTTP و پروتکلهای دیگر، به Requestهای ارسالی کاربران وبسایت پاسخ میدهد.”
}
},{
“@type”: “Question”,
“name”: “تکنولوژیهای معروف استفادهشده در وبسرورها کداماند؟”,
“acceptedAnswer”: {
“@type”: “Answer”,
“text”: “بهطورکلی، چهار تکنولوژی بسیار معروف در دنیای وب وجود دارند: Apache ،NginX ،LiteSpeed و IIS.”
}
},{
“@type”: “Question”,
“name”: “سهم کدامیک از تکنولوژیهای وبسرور در بازار بیشتر است؟”,
“acceptedAnswer”: {
“@type”: “Answer”,
“text”: “آپاچی باتوجهبه قدمت زیاد خود توانسته است حدود ۳۶درصد از بازار را ازآنِ خود کند. بااینحال، رقبای دیگرش بهسرعت در حال نزدیکشدن به این آمار هستند.”
}
},{
“@type”: “Question”,
“name”: “از کدامیک از تکنولوژیهای وبسرور استفاده کنیم؟”,
“acceptedAnswer”: {
“@type”: “Answer”,
“text”: “این کاملاً به نیاز شما بستگی دارد. در این مقاله از بلاگ پارس پک، به نکاتی اشاره کردهایم که با استفاده از آنها میتوانید به جمعبندی کاملی برای این انتخاب دست پیدا کنید.”
}
}]
}
مقایسه وب سرورهای LiteSpeed، Apache و Nginx برای اولین بار در پارسپک نوشته شده است. به نظر می رسد.