نصب رابط کاربری گرافیکی اوبونتو امکان استفاده از سیستم عامل اوبونتو را به صورت گرافیکی بر روی سرورها فراهم می کند. سیستم عامل سرور اوبونتو گونه ای از اوبونتو استاندارد است که به عنوان منبع باز طراحی شده است و برای استفاده در شبکه اینترنت اشیا، خدمات، دستگاه ها و سرورها مناسب است. اما سرور اوبونتو بر خلاف اوبونتو استاندارد پس از نصب رابط گرافیکی ندارد و این مشکل می تواند برای افرادی که تازه وارد این سیستم عامل شده اند و قصد استفاده از آن را دارند به مشکل بزرگی تبدیل شود. خوشبختانه امکان نصب رابط کاربری گرافیکی بر روی این سیستم عامل وجود دارد. در این مقاله از وبلاگ پارس پاک می خواهیم نحوه نصب رابط کاربری گرافیکی روی این سیستم عامل را برای شما توضیح دهیم. پس تا انتها همراه ما باشید.
مراحل نصب رابط کاربری گرافیکی در اوبونتو
برای نصب رابط کاربری گرافیکی بر روی سرور اوبونتو، ابتدا باید اصول اولیه را آماده کنید و سپس به مراحل اولیه نصب بروید. برای این کار مراحل زیر را به ترتیب انجام دهید:
مرحله اول: اطلاعات بسته خود را به روز کنید
ما همیشه توصیه می کنیم قبل از نصب بسته های مورد نیاز، آخرین اطلاعات بسته را از مخزن جمع آوری کنید. می توانید این کار را انجام دهید و نسخه به روز شده بسته ها را با استفاده از دستورات زیر نصب کنید:
sudo apt update sudo apt upgrade
در تصویر زیر پوسته ترمینال را پس از اجرای دستورات ذکر شده مشاهده می کنید:
اجرای دستورات برای به روز رسانی اطلاعات بسته
مرحله دوم: دسکتاپ را نصب کنید
Desktop Environment مجموعه ای از اجزایی مانند تصویر زمینه، فایل اجرایی، نماد، منو و نوار ابزار برای یک رابط گرافیکی است. علاوه بر این، این محیط دارای ابزارهای مفیدی مانند File Explorer و Desktop Search می باشد. در مرحله بعد باید این محیط را نصب کنید.
محیط های دسکتاپ زیادی برای اوبونتو وجود دارد، از جمله Gnome، KDE Plasma، Xubuntu و Mate-Core. در ادامه تعدادی از این محیط های محبوب دسکتاپ را توضیح خواهیم داد.
سیستم عامل اوبونتو چه ویژگی هایی دارد؟ اوبونتو چه تفاوتی با سایر توزیعهای لینوکس دارد؟ در مقاله زیر بخوانید.
اوبونتو چیست؟
1. دسکتاپ Gnome
این محیط به صورت پیش فرض روی اوبونتو استاندارد نصب می شود. استفاده از امکانات این محیط راحت و فضاهای کاری پویا کاملا در دسترس بوده و نمای کلی از فعالیت های انجام شده در آن را نشان می دهد.
2. دسکتاپ پلاسما KDE
KDE Plasma یکی دیگر از محیط های دسکتاپ محبوب برای سیستم عامل اوبونتو است. این محیط طراحی منحصر به فردی دارد و با انتخاب آن قادر خواهید بود از هزاران افکت و میانبر استفاده کنید که تجربه کاربری بسیار خوبی را برای شما به ارمغان می آورد.
3. محیط کاری Mate-Core
محبوبیت این محیط دسکتاپ به دلیل ظاهر آن است که می تواند تجربه ای مشابه ویندوز یا macOS را در اختیار شما قرار دهد. این محیط بسیار سبک است و استفاده از آن به خصوص برای سیستم های کم قدرت می تواند بسیار کاربردی باشد.
4. محیط دسکتاپ Xubuntu
این محیط هم کاملا سبک و هم پایدار است و می توان آن را با توجه به نیاز شما شخصی سازی کرد. از جمله مزایای محیط دسکتاپ Xubuntu این است که به راحتی می توان از آن با سخت افزارهای قدیمی استفاده کرد.
جدول زیر دستورالعمل هایی را برای نصب هر یک از این محیط های دسکتاپ ارائه می دهد:
دستور نصب | محیط کار |
sudo apt نصب ubuntu-desktop | گنوم |
sudo apt kde-plasma-desktop را نصب کنید | پلاسما KDE |
sudo apt نصب ubuntu-mate-core | اوبونتو میت |
sudo apt xubuntu-core را نصب کنید | خوبونتو |
مرحله سوم: Display Manager را نصب کنید
در مرحله بعد باید Display Manager را برای محیط دسکتاپ خود نصب کنید. در اینجا ما از LightDM برای این منظور استفاده می کنیم. LightDM منبع باز و رایگان است و سهولت استفاده و پشتیبانی آن از چندین محیط دسکتاپ آن را به یک مدیر نمایش محبوب و موثر تبدیل کرده است. به همین دلیل، به طور پیش فرض در توزیع های مبتنی بر اوبونتو مانند Linux Mint و Xubuntu استفاده می شود.
برای نصب LightDM از دستور زیر استفاده کنید:
sudo apt install lightdm
پس از نصب، از شما خواسته می شود مدیر دسکتاپ پیش فرض را انتخاب کنید. گزینه LightDM را انتخاب کرده و مراحل را ادامه دهید:
گزینه LightDM را انتخاب کنید
مرحله 4: سرویس Display Manager را راه اندازی کنید
پس از اینکه LightDM با موفقیت نصب شد، باید سرویس آن را فعال کنید. برای این کار از دستور زیر استفاده کنید:
sudo systemctl start lightdm.service
پس از فعال سازی، باید LightDM را با استفاده از دستور زیر به Service Tools اضافه کنید. این باعث می شود که LightDM هر بار که سیستم بوت می شود به طور خودکار شروع به کار کند:
sudo service lightdm start
اکنون دسکتاپ شما روی سرور قابل مشاهده خواهد بود:
اضافه کردن به ابزارهای LightDM to Service
نمایش محیط کاری سرور
به عنوان نکته پایانی، اگر به دلایلی تصمیم به بازگشت به CLI دارید، می توانید این کار را با استفاده از مجموعه دستورات زیر انجام دهید:
sudo apt autoremove ubuntu-desktop sudo systemctl stop lightdm.service sudo apt autoremove lightdm
نتیجه
نصب رابط کاربری گرافیکی در اوبونتو به شما کمک می کند تا سرور را با رابط کاربری Ubuntu مدیریت کنید. سرور اوبونتو یکی از سیستم عامل هایی است که برای استفاده در سرورها و سیستم های شبکه بسیار محبوب است. البته این سیستم عامل مانند اوبونتو استاندارد رابط گرافیکی ندارد و همین امر کار با این سیستم عامل را به خصوص برای افرادی که تجربه چندانی با دستورات خط فرمان لینوکس ندارند مشکل می کند. در این مقاله از وبلاگ پارس پاک قدم به قدم نحوه نصب رابط کاربری گرافیکی بر روی این سیستم عامل را توضیح داده ایم.
سوالات متداول
1. سرور اوبونتو چیست؟
سرور اوبونتو نوعی از اوبونتو استاندارد است که به عنوان یک سیستم عامل سرور نصب می شود.
2. آیا امکان استفاده از گنوم در سرور اوبونتو وجود دارد؟
بله، می توانید از گنوم در سیستم عامل سرور اوبونتو استفاده کنید.
3. محیط کار چیست؟
محیط دسکتاپ مجموعه ای شامل تصویر زمینه، آیکون، منو و نوار ابزار است که برای رابط گرافیکی سیستم عامل طراحی شده است.