منو سایت

VNC چیست و چه تفاوتی با RDC دارد؟

 تاریخ انتشار :
/
  وبلاگ
VNC چیست و چه تفاوتی با RDC دارد؟

VNC چیست و چه کاربردی دارد؟ اگر با دنیای اینترنت و کامپیوتر به خصوص سرورها مرتبط هستید، باید پاسخ این سوالات را بدانید. VNC امکان مدیریت و دسترسی به سیستم ها و سرورهای راه دور مانند سرورهای ابری و مجازی و … را می دهد و می توانید کارهای زیادی را با آن انجام دهید.

علاوه بر این، این سیستم با علم به اینکه وزن زیادی را از روی دوش شما خواهد برد، دارای ویژگی ها و قابلیت های زیادی است. امنیت VNC یکی از عوامل مهم برای استفاده از آن است. در این مقاله به معرفی کامل سیستم VNC می پردازیم. پس تا انتها همراه ما باشید.

سیستم VNC چیست؟

VNC مخفف Virtual Network Computing و نوعی سیستم اشتراک گذاری دسکتاپ از راه دور است که به شما امکان می دهد رایانه های واقع در مکان های دیگر را کنترل کنید. به عبارت دیگر، مدیریت کل صفحه کلید، ماوس، دسکتاپ و غیره. طوری در اختیار شماست که انگار روبروی این سیستم نشسته اید.

در اواخر دهه 1990 در کمبریج، بنیانگذاران RealVNC سیستم VNC را ایجاد کردند که در سال 2002، زمانی که شرکت تأسیس شد، رسمی شد. VNC به عنوان یک مشتری یا سرور کار می کند. این بدان معناست که یک سیستم سرور اختصاصی بر روی سرور شما نصب شده است و سیستم دیگری برای مدیریت آن سرور بر روی مشتری شما نصب شده است. مشتری می تواند شامل رایانه یا تبلت یا حتی تلفن همراه باشد. هنگامی که یک اتصال برقرار می شود، سرور یک کپی از صفحه سرور را برای مشتری ارسال می کند و عملیات مشتری را روی سیستم سرور انجام می دهد.

ریموت با vnc

معرفی VNC، یک سیستم اشتراک گذاری دسکتاپ از راه دور

VNC چه کاری انجام می دهد؟

  • این به شما امکان می دهد کامپیوتر دیگری که به عنوان سرور شناخته می شود را از راه دور کنترل کنید.
  • دسکتاپ رایانه را در جای دیگری روی صفحه نمایش شما نمایش می دهد.
  • از راه دور عملکرد ماوس و صفحه کلید شما را به رایانه دیگری منتقل می کند.
  • از نصب کننده سرور و نصب کننده سرویس گیرنده برای مشاهده سرور استفاده می کند.
  • این بر روی طیف گسترده ای از سیستم عامل ها کار می کند.
  • این اساس بسیاری از برنامه های دسکتاپ از راه دور است. با این حال، همه برنامه های دسکتاپ راه دور از VNC استفاده نمی کنند.

چگونه از طریق VNC به سرور پارس پک متصل شوم؟ در مقاله زیر بخوانید.

اتصال به سرور پارس پک از طریق VNC

VNC چگونه کار می کند؟

  1. ابتدا یک کاربر با پورت پیش فرض 5900 می تواند به یکی از پورت های سرور متصل شود و یک مرورگر می تواند با استفاده از پورت پیش فرض 5800 به سرور متصل شود.
  2. سرور به پورت های شما گوش می دهد و به آن دسترسی لازم را می دهد.
  3. سرور صفحه نمایش خود را با استفاده از پروتکل RFB برای مشتری ارسال می کند.
  4. هنگامی که یک کلاینت و سرور برای اولین بار ارتباط برقرار می کنند، سرور با استفاده از یک سیستم، کلاینت را احراز هویت می کند. این اغلب با دریافت رمز عبور انجام می شود.
  5. سرور و کلاینت برای توافق بر سر اندازه دسکتاپ و قالب پیکسل و تکنیک های رمزگذاری مورد استفاده، با یکدیگر ارتباط برقرار می کنند.
  6. در نهایت، مشتری درخواست می کند تا کل صفحه به روز شود و جلسه شروع می شود. هر یک از طرفین ممکن است در هر زمانی رابطه را بدون هیچ عواقبی خاتمه دهند.

    نحوه کار با نمایشگر vnc

VNC چگونه کار می کند؟

ویژگی های VNC

VNC مانند سایر نرم افزارها دارای ویژگی ها و مزایای خاص خود است که این سیستم را از سایر نرم افزارهای مشابه متمایز می کند.

1. VNC از یک پروتکل سبک استفاده می کند

VNC از یک پروتکل قدرتمند اما ساده به نام پروتکل Remote Framebuffer (RFB) استفاده می کند. RFB پروتکلی است که فرمت داده هایی را که بین کلاینت و سرور در یک سیستم VNC منتقل می شود، کنترل می کند. این پروتکل دقیقاً همان چیزی است که به یک کلاینت اجازه دسترسی به سیستم دیگری را می دهد. از آنجایی که VNC از منابع زیادی مانند CPU و حافظه استفاده نمی کند، می تواند حتی روی سخت افزار ضعیف نیز اجرا شود.

برای آشنایی با نحوه پیکربندی و نصب vnc در اوبونتو 20.04، مقاله زیر را مطالعه کنید.

vnc را در اوبونتو 20.04 نصب کنید

2. VNC عملاً مستقل از پلتفرم است

تمام کاری که VNC انجام می دهد این است که دستورات ماوس و صفحه کلید را از مشتری به سرور منتقل می کند و داده های تصویر را از سرور به مشتری منتقل می کند. به عبارت دیگر نوشتن نرم افزار برای انجام این عملیات عملا آسان است و شما می توانید این سیستم را برای انواع سیستم عامل ها طراحی کنید. بنابراین، VNC تقریباً روی تمام پلتفرم‌های محبوب مانند اندروید و iOS و دستگاه‌های کوچکی مانند Raspberry Pi کار می‌کند.

3. صفحه نمایش VNC را می توان همزمان با چندین نفر به اشتراک گذاشت

VNC را می توان به گونه ای پیکربندی کرد که وقتی کاربر به سرور متصل می شود، می تواند مشتری دیگری را برای دسترسی به سرور اضافه کند. به عبارت دیگر، چندین سیستم می توانند به طور همزمان به یک سرور دسترسی داشته باشند. این قابلیت برای آموزش بسیار مفید است و به عنوان یک ابزار بسیار مهم در قسمت پشتیبانی سرور استفاده می شود. کاربرد این قابلیت این است که VNC به پشتیبان متصل می شود و کاربر و کاربران می توانند کارهای پشتیبان گیری را مشاهده کنند.

4. چندین نسخه از صفحه به طور همزمان قابل دسترسی است

به طور پیش‌فرض، VNC روی یک پورت گوش می‌دهد و پس از احراز هویت، کل صفحه را با هر کلاینت متصل به آن پورت به اشتراک می‌گذارد. شما می توانید VNC را برای گوش دادن به چندین پورت مختلف پیکربندی کنید و هر قسمت از سرور را روی یک پورت خاص گوش دهد. این تابع برای مدیریت سرورها بسیار مناسب است. بنابراین می توانید هر قسمت از اجزای سرور را طوری پیکربندی کنید که یک صفحه نمایش داده شود و به طور همزمان به قسمت های مختلف سرور دسترسی داشته باشید.

5. VNC را می توان در سیستم عامل های مختلف استفاده کرد

اگر به طور روزانه با ویندوز، macOS، لینوکس، اندروید، iOS و سایر سیستم عامل ها سر و کار دارید، VNC بهترین انتخاب برای شماست. شما می توانید از VNC در انواع پلتفرم ها استفاده کنید. استفاده از VNC در سیستم های دسکتاپ بسیار بهتر و سریعتر است. اما پلتفرم های دیگر نیز خواسته های شما را برآورده می کنند.

مزایای VNC

  • این یک محصول بسیار کامل است که از دهه 1990 در حال توسعه است.
  • این پروتکل مبتنی بر یک پروتکل بسیار قدرتمند اما ساده به نام پروتکل Remote Framebuffer است.
  • این اساساً مستقل از پلتفرم است.
  • تقریباً روی تمام سیستم عامل ها کار می کند.
  • پشتیبانی از چندین کاربر به طور همزمان
  • پشتیبانی از پورت های مختلف

معایب VNC

  • به دلیل روش قدیمی کار VNC، پهنای باند زیادی برای انتقال تصاویر دسکتاپ به مشتری استفاده می شود. البته قابلیت تنظیم رنگ و اندازه صفحه نمایش نیز وجود دارد که می تواند مصرف پهنای باند را کاهش دهد.
  • VNC از رمزگذاری خام، ابتدایی ترین شکل رمزگذاری استفاده می کند.

امنیت VNC

با توجه به تنوع بسیار زیاد سرورها و کاربران VNC، سطح امنیت نیز متفاوت است.

  • پروتکل RFB اساسی رمزهای عبور را رمزگذاری می کند. اما به دلیل ضعف فرآیند، هکرها به راحتی می توانند پسوردها را شناسایی کنند. بسیاری از سیستم‌های VNC مدرن، رمزگذاری زیادی را برای حل این مشکل اضافه می‌کنند. اما برخی هم این کار را نمی کنند.

اگر نیاز به استفاده از VNC دارید که سیستم رمزگذاری قوی ندارد، می توانید VNC را از طریق SSH یا VPN تونل کنید. هر دو گزینه کل تونل را رمزگذاری می کنند تا رمزگذاری مشتری VNC از اهمیت کمتری برخوردار شود.

    نصب vnc روی ویندوز

آیا VnC ایمن است؟

برنامه های کاربردی VNC

همانطور که می دانید VNC امکان دسترسی به سیستم های دیگر کاربران را فراهم می کند. بسیاری از بخش ها و سازمان ها از این سیستم کاربردی استفاده می کنند. با توجه به قابلیت های VNC، هر سازمانی می تواند به طور متفاوت از آن استفاده کند.

1. پشتیبانی نرم افزار

سیستم های پشتیبانی می توانند از VNC برای اتصال از راه دور برای عیب یابی کاربران خود استفاده کنند. رایج ترین استفاده از VNC ایجاد تغییرات سریع در رایانه شما از طریق یک رابط کاربری سریع و راحت است. همچنین شرکت ها از این سیستم برای رفع مشکلات کارمندان خود استفاده می کنند. تکنسین پشتیبانی آنلاین می تواند مشکل شما را در اسرع وقت حل کند.

2. تیم های توسعه وب

تیم های توسعه وب می توانند از VNC برای دسترسی از راه دور به سرورهای ابری و سرورهای مجازی استفاده کنند. زمانی که کسب و کار شما دارای وب سایت یا اپلیکیشنی است که روی سرورها میزبانی شده است، قطعا به VNC نیاز خواهید داشت. گاهی اوقات به روز رسانی و مدیریت سرورها ممکن است دشوار باشد. زیرا تمامی فایل ها در سرورهای راه دور ذخیره می شوند. هنگامی که می خواهید تغییراتی در سرور ایجاد کنید، استفاده از VNC می تواند یک راه حل هوشمندانه باشد.

3. مدیران مرکز تماس

استفاده از VNC می تواند راهی سریع برای نمایش داده ها در چندین صفحه برای کل تیم باشد. سیستم مدیریت باید تمام داده های مهم مانند حجم تماس و طول صف و زمان انتظار را به کاربران نشان دهد. با استفاده از VNC، صفحه نمایش های سراسر دفتر به این کامپیوتر متصل می شوند و همه را از وضعیت فعلی مرکز تماس مطلع می کند.

4. کارکنان از راه دور

ویژگی های VNC می تواند به راحتی نیاز کارکنان از راه دور را برای دسترسی به سیستم های شرکت برطرف کند. از آنجایی که VNC روی پلتفرم های زیادی کار می کند، برای افرادی که در یک محیط چند پلتفرمی کار می کنند مفید است. به عنوان مثال، می توانید جلوی رایانه macOS خود بنشینید. اما از VNC برای کنترل کامپیوتر ویندوزی خود استفاده کنید. به این ترتیب آنها می توانند برنامه های ویندوزی را که برای macOS در دسترس نیستند اجرا کنند.

مقایسه VNC و RDP

سیستم RDP مخفف Remote Desktop Protocol است و یک سیستم مدیریت دسکتاپ از راه دور است که توسط مایکروسافت توسعه یافته و معمولاً روی ویندوز نصب می شود. RDP که رقیب VNC محسوب می شود شباهت ها و تفاوت های خاصی با VNC دارد که در ادامه به آن ها اشاره کرده ایم.

1. شباهت بین VNC و RDP

  • هر دو پروتکل دسترسی از راه دور به رایانه های رومیزی را برای عیب یابی سریع و آسان و کارهای مشابه فراهم می کنند.
  • هر دو برای حفظ ارتباط به نرم افزار سمت سرور و سمت سرویس گیرنده نیاز دارند.
  • هر دو می توانند چندین کاربر را به طور همزمان به یک سرور متصل کنند.
  • هر دو دارای بخش ویژه ای برای مدیریت کاربر، به ویژه سطح دسترسی کاربر هستند.

2. تفاوت بین VNC و RDP

هر دو VNC و RDP دستگاه ها را از طریق شبکه و سرور یا مشتری به مشتری متصل می کنند. این دو سرویس در کنار کارایی یکسان و شباهت های فراوان، تفاوت های زیادی دارند که آن ها را متفاوت می کند. برخی از تفاوت های ذکر شده عبارتند از:

  • RDP روی تعداد محدودی پلتفرم کار می کند. در حالی که VNC روی چندین پلتفرم کار می کند.
  • RDP می تواند سریعتر از VNC باشد.
  • سطوح امنیتی می تواند به طور قابل توجهی بین این دو پروتکل متفاوت باشد.
  • VNC مستقیماً به رایانه متصل می شود. اما RDP به یک سرور اشتراکی متصل می شود.
  • اگر به اشتراک گذاری دسکتاپ برای تعداد زیادی سیستم نیاز دارید، RDP سیستم مناسبی نیست.

تنظیمات vnc

تفاوت بین VNC و RDP چیست؟

نتیجه

Virtual Network Computing یک سرور راه دور یا سیستم مدیریت کلاینت چند منظوره است که از پروتکل RFB استفاده می کند. این پروتکل بسیار سبک وزن و دارای امکانات فراوان است و به دلیل ماهیت ساده آن امکان اجرای VNC بر روی هر پلتفرمی وجود دارد. VNC که تقریبا بر روی تمامی پلتفرم های موبایل و دسکتاپ موجود است، ویژگی های زیادی دارد. در این مقاله از سری آموزش سرور اشاره کردم که با استفاده از VNC می توانید از راه دور به سرور خود دسترسی داشته باشید و با کنترل ماوس و کیبورد تمام داده های لازم را مستقر کنید.

سوالات مشترک

1. VNC چیست؟

VNC مخفف Virtual Network Computing، یکی از سیستم های مدیریت و اشتراک گذاری دسکتاپ از راه دور است که با استفاده از آن می توانید از صفحه کلید و ماوس نیز استفاده کنید.

2. RFB چیست؟

پروتکل RBF مخفف Remote Framebuffer است. این پروتکل داده ها و تصاویر را از سرویس گیرنده به سرور منتقل می کند و به صورت VNC برمی گردد.

3. RDP چیست؟

RDP مخفف Remote Desktop Protocol است و یک سیستم اشتراک گذاری و کنترل صفحه نمایش شبیه به VNC است که توسط مایکروسافت توسعه یافته است.

4. جایگزین های VNC چیست؟

  • پروتکل دسکتاپ از راه دور
  • AnyDesk
  • TeamViewer

5. چگونه VNC را شروع کنم؟

راه اندازی VNC از طریق دو بخش مشتری و سرور انجام می شود. نسخه سرور را روی رایانه ای که می خواهید از راه دور به آن متصل شوید نصب کنید. همچنین کلاینت یا نسخه نمایشگر را روی دستگاه(هایی) که می خواهید از آن متصل شوید نصب کنید.

6. پورت های VNC چیست؟

VNC به طور پیش فرض از پورت TCP N+5900 استفاده می کند. N عدد نمایشگر است (معمولاً 0 برای نمایشگر فیزیکی). برخی از انواع VNC نیز یک سرور اصلی HHTP را فقط برای ارائه به نمایشگر VNC به عنوان یک اپلت جاوا اجرا می کنند. البته این امر دسترسی به آن را از طریق هر مرورگر وب دارای جاوا آسان می کند.

{ “@context”: “https://schema.org”، “@type”: “FAQPage”، “mainEntity”: [{
“@type”: “Question”,
“name”: “VNC چیست؟”,
“acceptedAnswer”: {
“@type”: “Answer”,
“text”: “VNC مخفف Virtual Network Computing یکی از سیستم‌های مدیریت و اشتراک‌گذاری دسکتاپ از راه دور است که با استفاده از آن، صفحه‌کلید و موس نیز در‌اختیارتان قرار می‌گیرد.”
}
},{
“@type”: “Question”,
“name”: “RFB چیست؟”,
“acceptedAnswer”: {
“@type”: “Answer”,
“text”: “پروتکل RBF مخفف Remote Framebuffer است. این پروتکل عملیات انتقال داده و تصویر از کلاینت به سرور و برعکس را در VNC انجام می‌دهد.”
}
},{
“@type”: “Question”,
“name”: “RDP چیست؟”,
“acceptedAnswer”: {
“@type”: “Answer”,
“text”: “RDP مخفف Remote Desktop Protocol سیستم مدیریت و اشتراک‌گذاری صفحه‌نمایش همانند VNC به‌شمار می‌رود که مایکروسافت آن را توسعه داده است.”
}
},{
“@type”: “Question”,
“name”: “جایگزین‌های VNC کدام‌اند؟”,
“acceptedAnswer”: {
“@type”: “Answer”,
“text”: “Remote Desktop Protocol
AnyDesk
TeamViewer”
}
},{
“@type”: “Question”,
“name”: “چگونه VNC را راه‌اندازی کنیم؟”,
“acceptedAnswer”: {
“@type”: “Answer”,
“text”: “راه‌اندازی VNC ازطریق دو بخش کلاینت و سرور انجام می‌شود. نسخه سرور را روی کامپیوتر‌ی نصب کنید که می‌خواهید از راه دور به آن متصل شوید. نسخه کلاینت یا نمایشگر را نیز روی دستگاه(هایی) نصب کنید که می‌خواهید از آن متصل شوید.”
}
},{
“@type”: “Question”,
“name”: “پورت‌های VNC کدام‌اند؟”,
“acceptedAnswer”: {
“@type”: “Answer”,
“text”: “VNC به‌طورپیش‌فرض از پورت TCP 5900+N استفاده می‌کند. N عدد نمایشگر است (معمولاً 0 برای نمایشگر فیزیکی). برخی از تغییرات VNC نیز یک سرور HHTP پایه را فقط برای ارائه یک نمایشگر VNC به‌عنوان یک جاوا اپلت (Java applet) راه‌اندازی می‌کنند. البته این دسترسی را از‌طریق هر مرورگر وب دارای جاوا تسهیل می‌کند.”
}
}]
}

VNC چیست و چه تفاوتی با RDC دارد؟ اولین بار در پارسپک به نظر می رسد.